Hozzávalók
Fejenként 10 dkg liszt
Fejenként
0,75 dl víz
1 teáskanál só (0,5 kg liszthez)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük, 250 fokra.
Annyit érdemes készíteni, ami még melegen elfogy. Ha kihűl, hamar rágós, kemény lesz. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd fejenként 2 gombócot készítünk belőle. A nyújtódeszkát rétesliszttel meghintjük és kinyújtjuk rajta a gombócokat kb. 2-3 mm vastagra. Vékonyabbra nyújtva ropogósabb lesz a végeredmény.
A sütőben 5-10 perc alatt pirosra sütjük. Ha már pirul, akkor ropogósabb lesz, ha puhát szeretnénk, akkor ne várjuk meg, míg pirulni kezd. Eredetileg serpenyőben sütik. Ha kész, konyharuhába csomagolva melegen tartjuk.
Nagycsütörtökön rendszeresen készítem, de máskor is gyorsan lehet belőle vacsorát varázsolni, ha épp elfogyott a kenyér.
Hogy milyen bor passzol hozzá? Egyértelműen birtokunk vörösbora, a Benedictus.